Kampeer Tips voor een toffe kampeervakantie

Altijd de juiste vakantie voor jouw!

Kampeer.be, de meest complete informatie kampeer website met betrekking tot alles wat met kamperen en vakantie te maken heeft. Verdeeld over diverse pagina’s geven wij je steeds alleen de meest relevante informatie weer over een bepaald aspect van kamperen, zoals tenten, campings, caravans en kampeerbenodigdheden.

Ontdek alle vakantieparken

Zorgeloos op vakantie naar de zon, wie wil dat nou niet? Bekijk snel ons ruime aanbod zonvakanties en boek deze vandaag nog online!

Verre reis boeken

Een vakantie naar een prachtig exotisch land of heerlijk naar de Verenigde staten? Bekijk snel ons aanbod verre reizen

Wintersportvakantie

Prachtige witte pistes, op de achtergrond besneeuwde bergen en overdag heerlijk skiën met een heerlijke wintersportvakantie

Een autovakantie in Europa

Volledig in controle met een autovakantie. Op locatie heerlijk mobiel met je eigen auto. Bekijk snel ons ruime aanbod autovakanties.

Kamperen

Kamperen is zoals je wel zult begrijpen een outdoor recreatie-activiteit. De deelnemers, ook wel kampeerders genoemd, willen graag hun eigen stad of dorp, hun stedelijke gebieden, hun eigen regio, of gewoonweg de beschaving verruilen voor een welverdiende vakantie, en daarbij ook nog kunnen genieten van de natuur. Dit meestal op een grote parkeerplaats of op een camping. Kamperen kan door gebruik te maken van een tent, een caravan of een camper. Kamperen als recreatieve activiteit werd pas populair in de vroege 20e eeuw. Kampeerders bezochten vaak grote natuurgebieden en de bosrijke omgeving en bleven daar overnachten voor 1 of meerdere dagen. Kamperen is ook een belangrijk onderdeel geworden van veel jongerenorganisaties over de hele wereld, zoals de scouting. Het wordt inmiddels ook gebruikt om de zelf-redzaamheid en beter teamwork te leren. Ook zijn er natuurlijk vele teambuilding cursussen waarbij het kamperen een vast ritueel is geworden, lekker back to basic, en genieten van de natuur ,leren van de natuur en begrijpen hoe de natuur ons helpt. Campings worden ook vaak gebruikt als een goedkope vorm van accommodatie voor mensen die grote meerdaagse muziekevenementen willen bijwonen zoals Lowlands en Pinkpop, maar ook bij sportieve ontmoetingen en jeugdkampen. Organisatoren bieden dan vaak een veld aan met andere basisvoorzieningen.

Kamperen is een vorm van recreatie in de openlucht, waarbij men leeft, woont en overnacht in een tent, caravan, camper, tenthuisje of in een andersoortig relatief eenvoudig onderkomen op een buitenterrein verblijft. Dit is meestal 1 of meerdere nachten. Er zijn speciaal daarvoor ingerichte vakantielocaties: de campings. Bij het kamperen neemt men dus genoegen met relatief weinig luxe, dit is vaak met de intentie om heerlijk van de natuur te genieten en lekker tot rust te komen. Ook het informele en vrije karakter van deze vorm van vakantie vieren kan een belangrijke beweegreden zijn om voor kamperen te kiezen, in plaats van voor een ander vakantieverblijf. Kamperen kan verder met een zeer uitgebreid scala aan activiteiten uitgebreid worden, variërend van bijvoorbeeld mountainbiken, survivaltochten, bergbeklimmen, kanotochten maken, fietstochten, of gewoon lekker naar het zwembad (mits aanwezig) en van de rust genieten in een bosrijke omgeving.

Glamping oftwel glamour camping.

Glamping oftwel glamour camping is een snel groeiend begrip dat het kamperen combineert met de luxe dingen en gebruikelijke voorzieningen van thuis of soms zelfs van een hotel. Een beter woord hiervoor zou zijn luxueus kamperen, het chique kamperen of zeer comfortabel kamperen. Glamping laat vakantiegangers de natuur en het buitenleven ervaren, zonder al het gedoe zoals het vinden van kampeerruimte en het opzetten van de tent en later weer afbreken en inpakken. Onderdak bij een van de glamping locaties (glampingsites) omvatten behalve normale tenten ook zoals wigwams, tipis, safaritenten, bungalowtenten, tenthutten en zelfs complete boomhutten. Glampsites variëren nogal in prijs van slechts 30 euro per nacht tot enkele honderden euro’s per nacht, afhankelijk van het niveau van luxe en inrichting. Glampings bieden verder diverse voorzieningen zoals schoon beddengoed, schone wasruimtes, boodschappen bezorgdienst, een eigen zitplekje of terras, en natuurlijk de directe toegang tot het buitenleven.

 

Campings in Italië - Kamperen in Italië blijft populair.

Kamperen in Italie is alle langere tijd bijzonder populair bij de Nederlanders. Hele enclaves worden gevormd rond het Gardameer. De meest populaire streken voor een kampeervakantie in Italia zijn dan ook vooral de regio’s rondom de Adriatische kust bij Venetië, zoals het Gardameer en Toscane. Hier heb je dan ook volop keuze uit allerlei soorten campings, zodat je altijd een camping kunt vinden die bij jou past. Van simpele campings, waar je lekker back to basic je tentje opzet, tot aan de glampings, waar je je in luxe waant op vakantie. Ook kamperen bij de boer is hier al een tijdje populair en wordt een steeds groter wordende trend door de crisis en het gebrek aan financiële middelen om duur op vakantie te gaan. Ook bestaat er in Italië een manier om nog goedkoper de vakantie te vieren; de area di sosta. Dit zijn grote vakken langs de kant van de weg waar campers mogen staan en mogen blijven staan. De maximale tijd dat je er mag staan is een beetje onduidelijk, dus let op de lokale regels en er zijn ook voorzieningen aanwezig zoals water en elektra.

Backpacken is een mobiele vorm van op diverse campings kamperen.

Backpackers gebruiken lichtgewicht materiaal wat gemakkelijk kan worden meegenomen tijdens de lange afstanden die ze te voet afleggen. Ze wandelen dwars door weilanden land, kruisen rivieren en kamperen op de meest afgelegen locaties, en overnachten sporadisch bij een camping, wanneer ze zin hebben om ergens te stoppen. Backpack spullen kosten doorgaans meer dan de benodigheden voor het gewoon kamperen met de auto, maar nog steeds veel minder dan met een aanhangwagen of camper, en backpack campings zijn over het algemeen goedkoop. Backpacken is zeer populair, vooral onder jongeren die houden van een uitdagende ervaring. Hoewel het een van de goedkoopste manieren om te kamperen kan zijn, is backpacken ook het meest ongemakkelijke en het wordt meestal gedaan door mensen die een goede conditie hebben. De lichamelijke en geestelijke eigenschappen die je moet hebben hiervoor maakt dat het qua sportieve activiteit niet echt geschikt is voor iedereen, maar de technologische ontwikkelingen en de toenemende belangstelling voor het kamperen in het algemeen heeft ertoe geleid dat er een behoorlijk verbetering is opgetreden van de door de backpackers gebruikte kampeerspullen. Veel in kampeerartikelen gespecialiseerde bedrijven produceren tegenwoordig een breed scala aan apparatuur wat lichtgewicht is of anderszins gespecialiseerd voor het backpacken. De moderne technologie is sterk verbeterd ten aanzien van het algemene comfort en het gemak van backpacken. Hierbij moet je denken aan Titanium kookgerei, ultralichte synthetische stoffen, warmtegevormde heup bandjes en donzen slaapzakken. Door dit soort artikelen te verbeteren qua gewicht en uitvoering zorgen ze voor een veel lichtere verpakking die je al die kilometers met je meeneemt dan de vergelijkbare artikelen van de afgelopen jaren. Voor veel kampeerders is backpacken een uitkomst die hen in staat stelt om de echte wildernis te gaan ervaren, maar er is natuurlijkheid altijd de mogelijkheid van slecht weer, obstakels, wilde dieren die je kunnen aanvallen en verwondingen door val of letsel. Vandaar ook dat sommige backpackers kampeerders satelliet telefoons meenemen.

KAMPEREN, LEKKER VRIJ IN DE NATUUR.

Bij kamperen denken veel mensen aan in een nat tentje moeten slapen, geluidsoverlast, ’s nachts naar buiten naar de wc moeten gaan en meer trammelant. Dit is echter allang niet meer zo, de tenten zijn professioneler geworden, de campings zijn tegenwoordig beter uitgerust met sanitaire voorzieningen en onder kamperen valt veel meer dan alleen met een tent op vakantie gaan. Wat dacht je van kamperen bij de boer, met een camper op vakantie of een caravan, en glamping (het luxe kamperen, met alle voorzieningen voorhanden)?

Campings in Nederland.

Veel mensen gaan kamperen in Nederland. Voor jong en oud is er dan ook voor iedereen wel een geschikte camping te vinden. Van jongerencampings tot gezinscamping, van Texel tot aan Limburg zijn er verspreid over Nederland honderden campings te vinden, met elk zijn eigen inrichting en doelgroep. Nederland is dan ook het kampeerland bij uitstek om lekker te ontspannen en bij te komen tijdens een campingvakantie. Niet alleen kamperen de Nederlanders zelf er graag en doen dit ook vaak het hele jaar door, er zijn ook veel meer campings en kampeervoorzieningen dan welk ander Europees land dan ook. Dus voor iedere kampeerder is er altijd wel een geschikte camping in Nederland te vinden.

Kamperen bij de boer - campings boerderij.

Een boerderijcamping is zoals de naam al zegt een camping die zich bevindt op of dichtbij een boerderij, of op het erf van een boerderij. Dit is hartstikke leuk en leerzaam voor zowel kinderen als voor de ouders. Zo kan je bijvoorbeeld in de stallen kijken, het melken van koeien zien en vaak ook zelf proberen. Een boerderijcamping kan een heel geschikte camping zijn voor ouders met kinderen die niet vaak naar een boerderij heen gaan. De ouders kunnen dan heerlijk genieten van de rust op de camping zelf, want het is daar een stuk rustiger dan op de meeste campings, terwijl de kinderen naar de boerderijdieren kunnen gaan. Een boerderijcamping is meestal ook een kleinere camping, waarbij de boer een stuk van zijn land of zijn erf heeft verbouwd als camping. Op de camping moet je niet teveel faciliteiten verwachten, maar vaak is er wel een speeltuintje en een voetbalveldje. Ook zijn sommige boeren creatief geweest en zijn er sanitaire voorzieningen als wasbakken voor de afwas, douches en toiletten. Een zwembad zal je echter niet snel aantreffen. De meeste mensen gaan naar een camping bij de boer omdat daar de echte rust is te vinden, dit in tegenstelling tot de jongerencampings en gezinscampings.