Vakantie met hond vaak lastig

Niet iedereen blijkt goed voorbereid te zijn als het gaat om het meenemen van de hond op vakantie naar het buitenland. Dit constateert het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren). Ondanks herhaalde waarschuwingen om tijdig op te zoeken aan welke eisen de hond moet voldoen om mee te mogen, gebeurt het zeer regelmatig dat eigenaren er te laat achter komen dat hun hond niet mee mag. Een vervelende situatie, want pensions zijn vaak al maanden volgeboekt voor het hoogseizoen.

Problemen ontstaan vooral bij het meenemen van pups en over de regels voor honden van bepaalde rassen, met of zonder stamboom. Zo blijkt dat puppybezitters er soms niet bij stilstaan dat hun pup pas mee kan op vakantie als hij ouder is dan drie maanden plus 21 dagen. Dit in verband met de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës). Deze kan pas gegeven worden vanaf drie maanden en moet minimaal 21 dagen oud zijn op het moment van de reis. Eerder gegeven rabiësvaccinaties zijn ongeldig. Het is belangrijk dat deze regels in acht worden genomen, want hondsdolheid is een dodelijke ziekte die ook besmettelijk is voor mensen. Puppyeigenaren dienen hier dan ook rekening mee te houden bij het plannen van hun vakantie.

Ook signaleert het LICG problemen met het meenemen van honden die in sommige vakantielanden als ‘gevaarlijk’ worden beoordeeld. Onder andere Frankrijk, Spanje, Kroatië, Denemarken en Noorwegen hebben regels voor pitbull-achtige honden. Deze regels gelden vaak voor kruisingen, maar soms ook voor raszuivere honden, met óf zonder stamboompapieren. Zo kunnen bijvoorbeeld Rottweilers, American Staffordshire terriërs, Tosa Inu’s en Mastiffs verboden zijn. Stamboomloze honden die kenmerken van deze rassen hebben, vallen vaak ook onder deze regels. Dat betekent dat honden van andere dan de genoemde rassen, maar zonder stamboompapieren om dit aan te tonen, ook geweigerd kunnen worden als de autoriteiten in het vakantieland menen dat de hond op een van de ‘verboden rassen’ lijkt. Eigenaars lopen het risico om een boete te krijgen, teruggestuurd te worden of hun hond te moeten inleveren.

Het LICG wil daarom hondenbezitters nogmaals oproepen om alle eisen voor de vakantie ruim op tijd goed na te zoeken en geen risico’s te nemen. Op www.licg.nl worden van veel vakantielanden de meest recente invoereisen genoemd en vindt men tips hoe men de eisen van ontbrekende landen kan nagaan.