Kampeertent kopen? Welke kampeertenten zijn er allemaal?

Een tent bestaat meestal uit diverse lagen van weefsel of ander materiaal, bevestigd aan een frame van ijzeren of lichtmetalen stokken en wordt bevestigd aan ondersteunende touwen. De kleinere kampeertenten zijn meestal vrijstaand of soms bevestigd aan de grond, maar de grote kampeertenten zijn meestal verankerd met scheerlijnen, vastgebonden aan palen of met tentharingen. Vroeger werden ze gebruikt als mobiele huizen door de nomadische volkeren maar tegenwoordig worden de tenten natuurlijk vaak gebruikt voor recreatieve kamperen en tijdelijke onderkomens. Tenten variëren in grootte van bivakstructuren of popup tentjes, amper groot genoeg voor 1 persoon om in te slapen, tot grote bungalowtenten met een capaciteit voor 8 tot 15 mensen. Ook zijn er nog tunneltenten, piramidetenten en koepeltenten. Tenten voor recreatief kamperen vallen uiteen in twee categorieën. De kampeertenten bestemd om te worden gedragen door backpackers zijn het kleinste en lichtste type. Deze kleine kampeertenten zijn zodat ze kunnen worden meegenomen tijdens de lange afstanden die de backpackers afleggen. Hieronder vallen ook de puptentjes en de popuptenten. Vooral die laatste zijn zeer gemakkelijk op te zetten: uitpakken uit de hoes en hij staat al. Het tweede type zijn de grotere, zwaardere tenten die meestal worden vervoerd in een auto of ander voertuig. Afhankelijk van de tentgrootte en de ervaring van de persoon of personen die deze opzetten, kunnen dergelijke grote kampeertenten doorgaans in elkaar worden gezet in tussen 5 en 25 minuten; demontage neemt een vergelijkbare tijdsduur in beslag. Een aantal zeer gespecialiseerde kampeertenten hebben weerbelaste palen (springveren) en kunnen in elkaar gezet worden in enkele seconden, maar het afbreken en inpakken neemt wat langer te staken.

BUNGALOWTENT

Een bungalowtent is meestal groots uitgevoerd, met veel ruimte voor 6 tot wel 12 personen, gemaakt van materialen die heel lang mee kunnen gaan, verkoeling geven in de zomer en verwarming in de winter, plus waterdicht zijn en dus daarmee ook bijzonder geschikt voor langere verblijven en voor het hele seizoen. De ruime bungalowtent zorgt voor een grote leefruimte van ongeveer 3 bij 5 meter, en in sommige gevallen nog wel groter. Doordat er vaak ramen in de bungalowtent zijn geplaatst, is ook het verblijf in de bungalowtent zeer licht en rustig voor je ogen. Vaak komt het voor dat er aparte secties zijn, gedeeld door middel van scheidingswanden die je dan weer kunt oprollen. Ook kan er een luifel aan zitten bij de wat duurdere versies, waarin ook doorzichtige vensters zitten. Grondzeil is vaak inbegrepen.

TUNNELTENT

Tunneltenten hebben meer bruikbare binnenruimte dan een koepeltent met hetzelfde grondoppervlak te bieden heeft, maar je hebt bijna altijd scheerlijnen en haringen nodig om hem overeind te houden. Dit zijn bijna altijd dubbele wandige tenten. Maten variëren van de 1-persoons tenten met zeer beperkte stahoogte, tot 8 of 10-persoons tunneltenten met een stahoogte van meer dan 180 cm. De normale tunneltent maakt vaak gebruik van twee of meer flexibele palen, ingericht als parallel hoepels, met het tentdoek bevestigd aan een halve cilinder of tapering om de tunnel te vormen. De meest voorkomende tunneltenten hebben een slaapgedeelte aan een einde en een plek om je spullen neer te zetten aan de andere, hoewel dit soort stukken ook vaak vergroot of uitgebreid kunnen worden, maar aan elk uiteinde van de tent 1 gebied hiervoor komt ook voor. Ook zijn er tunneltenten waarbij je juist links en rechts moet slapen en in het midden is er dan een centrale plek om je spullen binnen te zetten.

POPUPTENT

De pop-up tent is een redelijk nieuwe uitvinding. Dit type tent is uitgerust met ingebouwde zeer flexibele hoepels, zodat -wanneer de tent wordt uitgepakt- het meteen in de juiste vorm springt, en de popup tent is dus zeer eenvoudig op te zetten. Dergelijke popup tenten zijn meestal enkelwandig en zijn over het algemeen gericht op de concertgangers of voor kinderen. Hun hoge flexibiliteit maakt hen dan ook ongeschikt voor gebruik in winderige omstandigheden. Na gebruik van de tent kan de popup tent weer opgevouwen worden in zijn oorspronkelijke ronde schijfvorm, maar dat dit nog niet zo gemakkelijk is kan u zien op de videos… Is zeer amusant om naar te kijken hoeveel mensen hiermee problemen hebben.

KOEPELTENT

Koepeltenten hebben een zeer eenvoudige structuur en zijn verkrijgbaar in een breed scala van maten variërend van de lichtgewicht 2-persoons tenten met beperkte stahoogte, tot 6 of 9-persoons tenten met stahoogte van meer dan 180 cm. Deze kunnen enkelwandig zijn, of met een oprolmuur met gedeeltelijke buitentent, of dubbelwandig zijn. Afhankelijk van de indeling, moet je eerst de binnentent opzetten of eerst de buitentent. De eerste helpt de binnentent droog te houden, maar de laatste is gemakkelijker op te zetten. De basis koepeltent heeft een rechthoekige bodem en twee stokken die kruisen bij de piek, iedere stok uitgevoerd in een vloeiende curve naar de benedenhoek, naar de top, en vervolgens naar de diagonaal tegenover de benedenhoek. Er zijn meestal speciale hulpstukken voor op elke hoek, die passen in de hoeken zodat de hele tent op spanning blijft en alles in de juiste vorm blijft. De stokken kunnen draaien op zowel de binnen-of buitenkant van het tentdoek. Wanneer aan de binnenkant stokken zijn geplaatst worden deze op zijn plek gehouden door een verscheidenheid aan middelen, waaronder klittenband, riemen, clips en andere bevestigingsmiddelen. Palen die zich aan de buitenzijde van het tentdoek bevinden zijn via de sleuven in de stof of het plastic met beugels vastgemaakt. Koepel tenten hoeven geen scheerlijnen en haringen te gebruiken voor structurele integriteit omdat ze worden beschouwd als vrijstaand, maar ze moeten wel bij hoge windsnelheden worden vastgezet. het basis koepelontwerp is inmiddels ingrijpend gewijzigd, tegenwoordig produceren de fabrieken tenten met drie stokken, tenten met onregelmatig gevormde bases, en andere ongewone vormen. Een veel voorkomende variant is een derde stok tussen twee de aangrenzende hoeken, dit zorgt voor een schuin aflopende kant en ondersteunt een verlenging aan de buitentent waarmee je dus een veranda of een opslagruimte kan maken…