10 Redenen waarom kinderen van vakantie houden

Kinderen zijn eigenlijk net volwassenen; ze hebben dezelfde voorkeuren als hun ouders. Of zijn ouders soms ook gewoon nog net kinderen? Lekker buiten zijn en nieuwe mensen ontmoeten, het komt aardig overeen. Alleen leggen kids de prioriteiten net even anders: kinderen hebben iets minder met een ‘luie’ of een ‘culinaire’ vakantie. Wat er nou zo leuk is aan op vakantie gaan volgens kinderen? Onder de jeugd – van basisonderwijs tot en met voortgezet onderwijs – blijken onderstaande tien redenen de belangrijkste. Het gaat niet om favoriete bestemmingen, maar juist om wat er nou zo fijn is aan op gezinsvakantie gaan. De Top 10:

1. Je ziet een nieuw land

Tijdens je vakantie een nieuw land ontdekken is natuurlijk reuze spannend! Mensen spreken een andere taal en het eten is anders dan dat je in Nederland gewend bent. Soms dragen mensen ook hele andere kleding en hoor je muziek die je nog nooit eerder hebt gehoord.

2. De reis zelf

Tijdens de reis zelf maak je als kind natuurlijk vanalles mee. Misschien ga je wel voor het eerst vliegen of zit je voor een langere periode op een boot of in een bus. Onderweg zie je al verschillende dingen van een nieuw land en het avontuur is iets dat veel kinderen aanspreekt.

3. Je mag langer opblijven en je kan lekker uitslapen

Je hoeft tijdens je vakantie natuurlijk niet naar school en dat betekent: later naar bed en langer uitslapen! Het is voor kinderen natuurlijk nooit leuk wanneer ze naar bed moeten als alle volwassenen nog gezellig een drankje doen. Tijdens een vakantie mag je wat dit betreft even wat meer meedoen met de ouderen en dat is natuurlijk hartstikke stoer.

4. Je hoeft niet naar school

School is elke dag weer een verplichting en tijdens je vakantie valt dit even helemaal weg. Je hoeft niks, je moet niks en mag de hele dag spelen. Hoe fijn is dat?

5. Je kunt de hele dag buiten zijn

Buiten zijn verveelt voor de meeste kinderen nooit, al helemaal niet tijdens een reis waarbij je vaak de hele dag buiten kunt zijn! Lekker op avontuur en een nieuwe omgeving ontdekken maakt dit tot een van de voornaamste redenen waarom een vakantie zo leuk is.

6. Het is heerlijk warm, tenzij je op wintersport gaat

En wanneer het lekker warm is kun je het beste buiten spelen. Met tropische temperaturen betekent dit veel waterpret en weinig kinderen die dat niet leuk vinden.

7. Nieuwe vriendjes/vriendinnetjes ontmoeten

Spelen is voor kinderen iets natuurlijk en het allerleukste met een vriendje of vriendinnetje. Met bijna niets kan een kind zich al prima vermaken en met name de wat jongere kinderen kunnen zich helemaal verliezen in het spel.

8. Je verbazen over nieuwe culturen en gebruiken

Ander eten, mensen die er anders uitzien, andere gebruiken en ga zo maar door. Bij een nieuw land horen nieuwe mensen waar je als kind misschien nog niet eerder mee in aanraking bent geweest. Hartstikke spannend en misschien toch ook een beetje gek? Interessant is het voor de meeste kids zeker!

9. Gezellig de hele dag met je vader/moeder dingen doen

Niet op de eerste plaats, maar wel met regelmaat genoemd; leuke dingen doen met je ouders. Kinderen vinden het leuk om tijdens een vakantie gezellige dingen te doen met hun ouders. Je hoeft eens niet je huiswerk te maken of op te ruimen, maar geniet samen van een welverdiende vakantie.

10. Lekker de hele dag zwemmen

Waterpret is voor de meeste kinderen een van de leukste dingen die er zijn. Van de glijbaan roetsjen, bommetjes maken, watergevechten met nieuwe vriendjes en noem maar op. Voor baby’s werkt het water heerlijk ontspannend en met je baby zwemmen is al mogelijk vanaf de leeftijd van zes weken. Meer tips over op vakantie met je baby lees je trouwens in dit blog.