BBQ tip van Binnenbuitenleven.nl: Hoe gebruik je een rookplank.

Barbecueën op een plankje is als bakken in een pan behalve dat het plankje dus een rooksmaak toevoegt aan je gerecht. Het plankje is van oorsprong bedoeld om vis te bereiden. Vis is van zichzelf wat kwetsbaar en moet daarom voorzichtig behandeld worden. Het plankje zorgt voor een stabiele ondergrond waar je de vis de hele bereiding op kan laten liggen.

Het vergt enige voorbereiding om de plank te kunnen gebruiken maar dan heb je ook een unieke bereiding die zorgt voor een lekkere subtiele rooksmaak in vlees, vis en groentes.

Kijk eerst hoe groot jouw barbecue is. De plank moet niet groter zijn dan de helft van je grillrooster.

Voordat de plank op de barbecue gaat, moet deze door en door nat zijn. Omdat de plank goed heet wordt, voorkom je hiermee dat de plank in brand vliegt. Leg de plank minstens 30 minuten tot een uur in een bak met water en zet hier wat zwaars op zodat de plank volledig onder water ligt. Je leest hier en daar wel eens dat je ook appelsap of wijn kunt gebruiken voor wat extra smaak en geur maar dat moet je zelf maar eens gaan testen.

In de tijd dat de plank nat wordt, kan je de barbecue voorbereiden met de helft een laag gloeiende briketten en de andere helft een paar verspreide briketten. Heb je een gas barbecue dan zet je aan 1 kant de branders open en aan de andere kant de vlam op zijn laagst. De bedoeling is dat je gerecht indirect verhit wordt door de plank en wij vinden het dan ook niet nodig dat je de plank voor niets verbrand. De plank hoeft alleen maar te roken.

Leg de natte plank direct boven de hete kant en laat deze net zo lang liggen totdat de onderkant donker word en begint te roken. Je zal zien dat de plank krom gaat trekken en soms begint te scheuren. Nu draai je de plank om en leg je hem boven het koelere gedeelte.

Leg je vlees of vis op de verkleurde plank en sluit de barbecue. Deze methode zorgt voor een snelle en directe rook- en houtsmaak in je gerecht. Natuurlijk is het mogelijk om de plank rechtstreeks boven direct hitte te gebruiken, maar dan kan je er zeker van zijn dat je de plank maar 1 keer kan gebruiken. Nu laat je je vlees of vis liggen tot de gewenste kerntemperatuur bereikt is. Is je vlees of vis gaar dan mag het van de plank en haal je de plank van de barbecue. Omdat de bereiding volledig indirect was kunnen sommige vlees of vissoorten nog wel wat directe hitte gebruiken. Een hamburger mag wel een krokant korstje hebben.

De plank kan je net zo vaak gebruiken als dat de plank het uithoudt. Dus heeft de plank nog enigszins zijn vorm en zijn de gaten er niet ingebrand, dan is die nog goed genoeg om te gebruiken. Maak de plank schoon met warm water en een schuursponsje zonder afwasmiddel. Zitten er daarna nog restjes eten vastgekoekt dan neem je een stukje schuurpapier en schuur je de plank licht op totdat deze schoon is. Nu is het van belang dat je de plank goed laat drogen voordat je hem opbergt anders gaat hij schimmelen.

Barbecueën op een plank is heel makkelijk en geschikt voor veel verschillende gerechten. Behalve de gerechten die zich meer lenen voor erg hete en snelle bereiding zoals steak of karbonade kan je er echt van alles op gooien. Probeer eens tonijn, kaas, hamburgers of gevulde paddenstoelen. De gebruikelijke zalm op een plank kan altijd nog.